Bach-virágterápia

 

A Bach-virágterápiás gyógyító rendszert Edward Bach angol orvos dolgozta ki a múlt század 30-as éveiben. Bach is homeopataként, a hasonló hasonlót gyógyít elve alapján kezdte pályafutását. Később azonban szakított a homeopátiával, és kidolgozta saját gyógyító rendszerét a virágterápiát. Bach rájött, hogy minden testi tünet lelki betegségekre vezethető vissza, így a testi bajok orvoslására, vagyis a teljes felépülés elérése érdekében, a lelki bajokat kell meggyógyítani.

Gyógymódja megalkotásánál egyik legfőbb célja az volt, hogy egy bárki által használható öngyógyító módszert hozzon létre. Míg a homeopátia több ezer szerrel dolgozik, addig a Bach-virágterápia 38 tipikus lelki problémára kínál gyógyírt. Ebből a 38 típusból kell kiválasztanunk a számunkra szükséges eszenciát vagy eszencia keveréket. Ha azonban ez egyedül nem sikerül, akkor képzett konzulensek segítségét is igénybe vehetjük. A terápiát, vagyis az eszenciák szedését addig kell folytatni, amíg a testi illetve a lelki problémák fennállnak.  Napi pár csepp eszencia bevételéről van szó, amelyet tiszta vízbe keverve lassan kell elfogyasztani. A változás gyakorlatilag azonnal érzékelhető. Akut panaszok esetében akár pár nap illetve hét alatt látványos javulást érhetünk el.  Krónikus, rég óta fennálló problémáknál a teljes gyógyulás eléréséig egy hosszabb folyamattal kell számolni. Az eszenciakeveréket ez alatt is érdemes felülvizsgálni és változtatni rajta, hogy az minél hatékonyabban segítse a pácienst a változás folyamatában. Az eszenciák alkalmazását természetesen egészségeseknek is ajánlják, a betegségek megelőzése érdekében.

Bach tapasztalati úton, illetve intuitíven fedezte fel a terápiában alkalmazott 38 vadvirág gyógyító hatását. Például séta közben olyan gondolata támadt, hogy a naptól forrósított növényen lévő harmatcseppek magukba szívják annak gyógyító tulajdonságát. Úgy gondolta, hogy elég kézbe vennie egy virágot vagy megkóstolnia egy szirmot, hogy tisztába jöjjön annak gyógyító energiáival. Ugyanakkor a középkori szignatúratant is felhasználta elmélete megalkotásánál (a virágok külső megjelenését, lelőhelyét, fejlődését párhuzamba állította az emberek jellegzetességeivel). Ezeknek az inspirációknak a továbbfejlesztéseként jól szállítható és adagolható eszenciákat készített víz, konyak és virágok felhasználásával.

Hasonlóan a homeopátiához, az eszenciák is az energetikai rendszerünkön keresztül hatnak, nem pedig fizikai szinten. Az eszenciák kiválasztásánál az éppen aktuális lelkiállapotunk a döntő, nem pedig a fizikai tünetek. Ezért lehetséges, hogy ugyan abban a betegségben szenvedő embereknek egészen különböző keverékekre van szükségük, illetve a gyógyulási folyamatban is változhat, hogy épp melyik virágeszencia tudja nekünk a legmegfelelőbb segítséget adni. Az eszenciák személyre szabott keveréke segíthet nekünk harmonizálni, egyensúlyba hozni a szervezetünket, és főleg a lelkünket.

A Bach virágeszencia konzultáció keretében egy személyes vagy online beszélgetés után választom ki az eszencia keveréket, amely általában 3-4 különböző mono eszenciából áll. Egy üvegcse körülbelül 3-4 hétre elegendő. Ezután egy újabb találkozás/beszélgetés során tudjuk eldönteni, hogy van-e szükség további eszenciákra.

Fontos tudni, hogy az eszenciák nem tartalmaznak virágport ezért az arra érzékenyek is fogyaszthatják őket. Mellékhatások nem alakulnak ki, kismamák illetve kisgyermekek is biztonsággal alkalmazhatják őket. Az esszenciák szedését nem lehet túladagolni, nem lehet hozzájuk szokni, akár hónapokon át folyamatosan szedhetőek. Önmagukban is hatékonyan alkalmazhatóak, de hatékonyan támogatják más természetgyógyászati illetve hagyományos orvosi kezeléseket is.

Lehetőség van nálam a kineziológiai konzultációhoz kapcsolódóan, a lelki folyamatok és változások megkönnyítéséhez, az érzelmi stressz feldolgozásához Bach virágeszencia keveréket kérni.

Asztrológiai konzultáció kereteibe is jól beilleszthetőek az eszenciák, hisz Edward Bach és később Peter Damian asztrológus összekapcsolta a tizenkét típusgyógyírt a zodiákus kör tizenkét állatövi jegyével. A születési horoszkópban -Bach eredeti meghatározása szerint- nem a Nap, hanem a Hold helyzetét kell figyelembe venni. A mai , elsősorban Damian munkája alapján kialakult megközelítés szerint, azonban a horoszkóp három eleme -a Hold,  a Nap és az Aszcendens – által meghatározott eszenciák keveréke adja a radix tulajdonosának “alap” gyógyírét.

 

Fontos! Egészségügyi és orvosi tevékenységet nem végzek.  A Bach virágeszencia konzultáció nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és kezelést. Pszichiátriai kezelés alatt álló, illetve bármilyen pszichés vagy mentális probléma miatt gyógyszeres kezelés alatt álló személyeket nem áll módomban fogadni!