Természetgyógyászat

Készítsetek gyógymézet!

Mi is az a gyógyméz és hogyan készül? Egy korábbi bejegyzésemben már említettem nektek (Mi fán terem a természetgyógyászat?) a fitoterápia és az apiterápia jótékony hatásait. Akkor még tombolt a nyár és szerencsére el se tudtuk képzelni ezt a szürke nyálkás időt, ami most van. Grr. Na, ez az az idő, amikor elő kerülhet a korábban elkészített mézünk vagy csinálhatunk egy üveg gyógymézet.

 

Mi is az a gyógyméz és mi kell hozzá?

 

Először is kell hozzá jó minőségű méz. Keressetek a környéketeken megbízható méhészt, lehetőleg olyat, aki szívét lelkét bele teszi a mézkészítésbe. 🙂 Vegyetek tőle olyan mézet, amit szerettek. Mivel cseppfolyós állagban kell a méz, ezért most a repce kizárva, de jöhet akác, vegyes virág, hársfa stb.

Aztán válasszátok ki a növényeket, amiket szeretnétek a mézbe tenni, és aminek a jótékony hatását szeretnétek a méz által fokozni. A méznek van ugyanis egy olyan jó tulajdonsága, hogy kiszívja a nedvességet és így a hatóanyagokat is a bele tett gyógynövényekből, így nagyon egyszerűen tudunk különböző gyógymézeket csinálni.

Nálam most 3 fajta méz van a kamra polcon: még a nyáron csináltam a kertből szedett levendulával levendula mézet. Tényleg pofon egyszerű: leszedtem a levendulát, én megmondom őszintén meg se mostam hisz pontosan tudom honnan jött, rá öntöttem az akácmézet és ment hónapokra, a kamra polcra. Az eredmény egy selymes ízű intenzív levendula méz lett. Az egész család kedvence. A második a téli időszak jolly jockere: fokhagymás, citromos, gyömbéres méz. Minden összetevőt összevágtam kis darabokra, bele egy üvegbe és rá a méz. Ezt is érdemes állni hagyni, de akár már másnap fogyasztható. A méz kiszívja a nedvességet a citromból is, így sokkal folyósabb lesz a méz, mint „normál” állapotban. Az arányokat mi döntjük el. Természetesen mindent meg lehet belőle később enni, nálunk a gyerekek a híg mézet eszik citrommal. Ami jó, hogy a mézben így is kapnak gyömbért és foghagymát is. Jó immunerősítő, belsőleg fertőtlenít. A harmadik pedig most nálunk a mézes dió. Ennek már kevesebb a gyógyhatása, viszont nagyon finom. Jövőre biztosan készítek majd kakukkfű mézet is, több üveg levendulát és tervezem a rózsa mézet is.

Gyors megoldás lehet megfázás esetén, ha egy fekete retek közepét kivágjátok, és abba öntitek a mézet. Pár órát hagyjátok állni aztán már ihatjátok is ki belőle a híg mézet.

Bátran kísérletezzetek!