Természetgyógyászat

Mi fán terem a természetgyógyászat? És miben segíthet?!

A mai bejegyzésem a közelgő természetgyógyász vizsgám inspirálta, vagyis az, hogy most nyakig ülök a tanulásban és ásom bele magam a különböző természetgyógyászati módszerekbe. Az első gondolatom, hogy írok nektek erről még régebben fogalmazódott meg, nevezetesen a természetgyógyász/életmódtáborom után. A természetgyógyász képzés kötelező eleme egy 5 napos tábor (amit én nem mellesleg fantasztikus környezetben, fantasztikus vendéglátóknál töltöttem, reklámozom is most őket: Rejtek, Lispeszentadorján). Szóval ez egy nagyon gyakorlatias tábor, ez is a lényege, hogy sok sok olyan dolgot lássunk, próbáljunk ki a gyakorlatban, amit eddig esetleg még nem ismertünk. Na ebben a táborban jöttem rá, hogy anélkül, hogy tudatosítottam volna magamban rengeteg természetgyógyászati módszert, ismeretet használok a mindennapjaimban (és biztos vagyok benne, hogy ti is). Ebből is látszik, hogy ezek – ahogy a neve is mutatja, ha kicsit viccesen akarom felfogni – teljesen természetes, hétköznapi dolgok. De tényleg. A másik dolog, amire rájöttem most a tanulás alatt, hogy mennyi mindent nem alkalmazok, nem ismerek, és mennyi lehetőség van még benne. És mivel szerintem egy fantasztikus dologról van szó, amiről érdemes beszélni úgy döntöttem csinálok nektek egy cseppet sem teljes és nagyon is szubjektív listát a különböző természetgyógyászati módszerekről. Fogadjátok szeretettel.

A természetgyógyászat egy komplementer medicina, a hagyományos nyugati orvoslást kiegészítő, általában több ezer éves tudásra épülő módszer. Rengeteg minden tartozik ide, meglepően sok ágát például csak orvosi diplomával rendelkező gyógyítók alkalmazhatják. Szerintem fontos leszögezni, hogy ez semmiképp sem vagy vagy kérdés, hogy használom-e. Tehát ha én kihasználom a modern orvostudomány fejlettsége adta lehetőségeket attól még ugyan úgy fordulhatok a természetgyógyászat felé és attól mert én szívesebben használom a fitoterápiát még ugyan úgy bevehetek egy gyógyszert a migrénemre..Vannak részei amik tudományosan jobban alátámasztottak és elfogadottabbak és vannak amik kevésbé. De annyira jó dolgok vannak benne, hogy kár lenne nem élni velük.

Jöjjön az én szubjektív listám. Amiket érdemes kipróbálni/használni/beépíteni a mindennapjainkba:

  1. Fitoterápia, apiterápia

Azt hiszem ez az egyik leggyakorlatiasabb része a természetgyógyászatnak és talán a legismertebb is: gyógynövény terápia és méz terápia. Igen, olyan egyszerű dolgok is ide tartoznak, mint a kamillatea vagy a csalán kúra vagy a fekete nadálytő krém.

Bár a mostani időszakban (késő tavasz és nyár) normális esetben fullon vannak az immuntartalékaink és szerencsére elképzelhetetlen a taknyos ősz érzése (grr) érdemes előre gondolkodni, és akinek van hozzá affinitása gyógynövényeket gyűjteni, szörpöket, szirupokat, gyógymézeket készíteni. Én például idén levendula gyógymézet készítek. A méznek van egy olyan jó tulajdonsága, hogy kiszívja a nedvességet és így a hatóanyagokat a bele tett gyógynövényekből, így nagyon egyszerűen tudunk különböző mézeket csinálni. Üvegbe teszek levendulát és mehet is rá a jó minőségű méz. Aztán mehet a kamra polcra érni! Aki pedig nem szeret gyűjtögetni és házilag szirupokat csinálni (mint például én) J az keresse a fitoterapeutákat és a jó minőségű termékeket.

 

  1. Aromaterápia

Ezt már említettem egy korábbi posztban, nem is részletezem. Nálunk elengedhetetlen tartozék a házi patikában. Sokszor sok mindenre használom, főleg a gyerekeknél. Személy szerint a doterra, a Stadelmann és a Panarom termékeit szeretem a legjobban. Érdemes próbálkozni velük és ha szeretnétek kicsit jobban eligazodni a témában akkor aromaterapeutához fordulni.

 

  1. Hagyományos kínai orvoslás, Tibeti orvoslás, Ayurvédikus orvoslás

Csak orvos által végezhető tevékenységek. Több ezer éves kb. felbecsülhetetlen tudásanyaggal rendelkeznek. Némileg kakukktojás a listában, mert bár nagyon rég óta foglalkoztat ,én magam még nem próbáltam őket. Nagyon közel állnak hozzám, mind a három ág nézetei, amit külön kiemelnék közülük: a táplálkozás fontossága (!!!) – kb. mindennek alapja – és ennek minél tudatosabbá tétele. A lelki harmónia, a lelki egészség fontossága, és ami leendő természetgyógyászként számomra a legfontosabb: az ember, mint EGÉSZ figyelembe vétele. Talán ez a legnagyobb hiánya a nyugati orvoslásnak..ha beteg a térdem, akkor annak okát nem feltétlen ott kell keresni, sőt! 😉

  1. Bach virágterápia

Másik nagy szerelmem, bár csak most ismerkedem vele, de csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. A virágok finom energiájának mellékhatások nélküli alkalmazása a gyógyításban. Remélem hamarosan én is Bach terapeuta leszek, addig is ajánlom nektek próbáltátok az esszenciákat mindenképp érdemes. J

 

 

 

  1. Alternatív mozgás és masszázs terápiák

Mi tartozik ide? Hát rengeteg minden..mozgásformák közül például a jóha, a taicsi, a terápiás lovaglás, euritmia, csikung, Alexander módszer. És ide sorolnám a Niat, ami megint csak személyes kedvencem, egy fantasztikus tánc forma ami több mint tánc. Ha ki szeretnétek próbálni most otthon is megtehetitek online formában, keressétek Juditot és a HarmoNia oldalát. J

Masszázsok jótákony hatását azt hiszem, megint nem kell részletezni. Én el sem tudom képzelni az életem az olajos gyógy masszázs nélkül. Az alternatív masszázsok közé tartozik a shiatsu, a thai masszázs, az indiai masszázs stb.A táborban kipróbálhattuk a yumeihot masszázst. Tetőtől talpig kiropogtatnak és helyre teszik azt ami nincs ott. Hát csak ajánlani tudom. Ennek is komoly egészség védő és főleg preventatív szerepe van: el sem tudjuk képzelni mennyi mindent lehet ezzel a módszerrel kezelni! Egy fájó hátra nem a fájdalomcsillapítók szedése a megoldás.

 

  1. Homeopátia, biorezonancia, Voll állapotfelmérő készülék

A homeopátia elleni kampány ne tévesszen meg senkit, jól alkalmazható és nem mellesleg elég sok gyógyszertári készítmény homeopátiás, sokan szerintem nem is tudják. Az összes kemikália alapja a gyógynövényekből indult valamikor valaha..ettől függetlenül a gyógyszerek is jók és kellenek, sőt! De – személy szerint – előbb próbálkozom a mellékhatás mentes megoldásokkal, legyen az gyógynövény, homeopátia vagy aromaterápia.

A biorezonancia vagy más eletroakupuntúrás készülékek pedig az állapotfelmérésben lehetnek nagy segítségünkre.

  1. Moxa, köpölyözés, reflexológia, akupresszúra, szauna, hangfürdő, légfürdő, termoterápia

Inkább gondolat ébresztőnek teszem ide őket, mind mind szuper egészség megőrző és van, ami egyben relaxáló módszer is. Érdemes utánuk nézni, olvasni.