Spiritualitás

Nehéz helyzetben

Pár nappal ezelőtt fogalmazódott meg bennem a következő bejegyzésem témája, amikor is több kedves ismerősömről derült ki, hogy a mostani helyzet komoly kihívást jelent számukra. A kihívás, probléma természete mindegy is, hisz lehet az betegség, anyagi probléma, munkahely elvesztése vagy párkapcsolati gond, a közös bennük: ilyen olyan mértékben LELKILEG, mentálisan is megviselnek minket ezek a helyzetek. Ennek hatására vettem sorba először magamban, hogy nekem milyen “technikáim”, megoldási mechanizmusaim vannak ezekre az esetekre. Nem én találtam fel a spanyol viaszt, sőt, ez egy nagyon szubjektív lista, ami szabadon bővíthető – örülnék ha esetleg hozzászólásban írnátok ti is párat- és bármikor alkalmazhatóak. Nem csak baj esetén, sőt..az a jó, ha beépülnek az életünkbe, ha minél többször jut eszünkbe, hogy törődjünk a lelkünkkel is a testünk mellett.

1. Hála-gyakorlat

Nem véletlenül kezdem vele a sort..pofon egyszerű de annál hatékonyabb. Bármikor bármiért lehetünk hálásak..pár évvel ezelőtt kezdtem el én magam is rendszeresen “alkalmazni”, amikor egy új, szokatlan helyzetben találtam magam, ami egyáltalán nem volt rossz, de még nem láttam meg benne igazán a jót. Ekkor kezdtem el tudatosan trenírozni magamban a hála érzését: minden nap elkezdtem hálát adni magamban a dolgokért, anyagi és nem anyagiakért is. Nem kell semmi bonyolultra gondolni: magunkban vagy fennhangon, -grafománok írásban- készítsenek listát azokról a dolgokról amiért hálásak. Haladó szint, amikor azért is hálás tudok lenni ami nem olyan jó az életemben. Őszintén. Egy utálatos szomszédért, egy gonoszkodó munkatársért vagy épp egy kirúgásért.

2. Kérj segítséget

És ez a segítség kérés nálam nagyon tág dolog..mert gondolok itt barátra, ismerősre, ha kell szakemberre, de ugyan akkor gondolok “láthatatlan” segítőkre is. Kérhetünk útmutatást az angyaloktól, a felsőbb énünktől, de a Jóistentől is. Kérjük meg őket, hogy üzenjenek nekünk álmunkban, jelekkel, küldjenek támogatót, segítőt vagy tiszta gondolatokat. Ehhez használhatunk segítő eszközöket is, nekem például nagy kedvenceim az angyalkártyák. Ha pedig ez kevés keressünk szakembert. Nem szégyen segítséget kérni. Sőt. Az az igazi bátorság.

3. Ismerd el a hibáidat és tanulj a belőlük

Azt vettem észre ez sok embernek nehezen megy..belátni, hogy mit mikor és hogyan vétettek. Az ujjal másra mutogatás csak gyermek korban megengedett. Olyan nincs, hogy minden csak “miatta” van. A továbblépéshez -szerintem – elengedhetetlen a konklúzió levonása. Mert ha ezt elmulasztjuk nem tanultuk meg a leckét, amit abban a helyzetben meg kellett volna. Természetesen ez sem garantálja, hogy legközelebb okosabbak leszünk..

4. Felelősség vállalás és bocsánat kérés

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik a felelősség vállalás és a bocsánat kérés témája. Na de kitől kérjek bocsánatot ha például beteg lettem?-kérdezhetitek. Hát első körben például a testemtől..akit elhanyagoltam és akinek fittyet hánytam a jelzéseire. És miért vállaljam a felelősséget? Hát mondjuk ugyan ezért..mert nem a “bunkó főnök” tehet arról meg a “sok elrendelt túlóra”, hogy a rám nehezedő stressztől összeomlottam..én tehetek róla, mert nem szabtam meg a határaimat, engedtem magam kizsigerelni. Természetesen ezek összetett kérdések, de muszáj meglátni minden helyzetben a saját felelősségünket. Azért, hogy legközelebb okosabbak legyünk és már hamarabb megszólaljon a vészcsengő a fejünkben, ha ugyan olyan szituációba kerülnénk.

5. Elmúlik. Ez is elmúlik egyszer.

A lehető legfontosabb mantra. Jó és rossz helyzetben egyaránt. Tényleg MINDEN elmúlik. Az is ami úgy tűnik örökké tart. De nem. Mert mindig minden változásban van.

6. Változni és változtatni sosem késő

Tudom, tudom, van akinek ez könnyebben megy van akinek nehezebben. (Egy bika például köröm szakadtáig is tud ragaszkodni a langymeleg sz@rhoz, míg egy kos vagy egy nyilas hamarabb feláll.) De a mondat akkor is érvényes: sosem tudhatod, hogy egy kilátástalan vagy nehezebb helyzetből nem születik-e meg egy sokkal sokkal jobb. Ahogy az előző bejegyzésemben írtam: a Szaturnusz és a Plútó (de főleg a Plútó) nem válogat az eszközökben: ha nem tanultál a kicsi pofonból majd tanulsz a nagyból és akkor kénytelen leszel változni, váltani.

7. Meditáció, sport, zene, olvasás, szórakozás

Minden ami kikapcsol..ellazít, kiragad az örökös kattogásból. Nagyon fontos..találj valamit ami feltölt, ellazít, kikapcsol, és ami ÖRÖMÖT ad!

8. Különböző terápiák

Na ez is nagyon nagyon szabadon értelmezhető: hangfürdő, aromaterápia, egy lazító masszázs, táncterápia esetleg egy fitoterapeutával összeállított gyógytea..rengeteg lehetőség áll ma már szerencsére a rendelkezésünkre. Keresgéljünk, próbálkozzunk és törődjünk a testünkön keresztül a lelkünkkel is!

9. Segítők, szakemberek

Ha pedig úgy érezzük, hogy nem tudunk megbirkózni egyedül a nehézségekkel merjünk segítséget kérni! Ebben is keresgélni, próbálkozni kell, hisz nem vagyunk egyformák, más-más technikák, szakemberek lehetnek nekünk szimpatikusak, hatékonyak.